Bernadette

Het Zuid-Franse Lourdes is een van de voornaamste katholieke bedevaartsoorden ter wereld. In 1858 is de Maagd Maria daar verschenen zijn aan de toen 14-jarige Bernadette Soubirous. Onze Lieve Vrouw van Lourdes wordt vereerd als Heil der Zieken, Troosteres der Bedroefden en Toevlucht der Zondaars.

Lourdes in 1844
In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca-beek, die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau, werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous, dochter van een molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de Moulin de Boly in Lourdes. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit. Bernadette was zeker niet dom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren; tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen
Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen veertien jaar was, een verschijning van een ‘mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos. Dit vond plaats in de grot van Massabielle, die in een verlaten en rotsachtige omgeving lag. Die verschijning, die alleen zij had, herhaalde zich en eindelijk, bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen…ik had haar nog nooit zo mooi gezien.”

Lourdeswater
Bij de negende verschijning gaf de Moeder Gods aan Bernadette de opdracht bij de grot te graven naar water. Na diverse pogingen ontdekte de zieneres een modderpoel. Op bevel van Maria begon ze zich met modder te wassen, wat omstanders deed vermoeden dat Bernadette gek geworden was. Na enige tijd verscheen er helder water uit de grond, dat volgens de hemelse gestalte geneeskrachtig was. Nog steeds stroomt dit ‘Lourdeswater’, dat massaal door pelgrims wordt afgetapt en waarin men zich baadt. Vanwege dit heilzame water wordt Onze Lieve Vrouw van Lourdes er vereerd als Heil der Zieken.

Basilieken
In 1864 werd een standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes geplaatst op de plek waar Bernadette de hemelse gestalte zag. Ook werd er een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Later kwamen daar nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen.

Sint Bernadette
Bernadette Soubirous trad in 1866 in bij de zusters van de Sœurs de la Charité van Saint-Gildars in Nevers. Ze stierf op 16 april 1879, amper 35 jaar oud. Als snel na haar dood werd haar zaligverklaringsproces gestart. In verband hiermee werden in september 1909 haar stoffelijke resten opgegraven. Haar lichaam bleek nog volledig intact te zijn. In 1919 werd ze voor een tweede keer opgegraven. Opnieuw bleek haar lichaam ongeschonden; haar gezicht was echter ietwat verkleurd, vermoedelijk veroorzaakt door de wassing na de eerste opgraving. Bernadette werd in 1925 zalig verklaard en op 8 december 1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig. Haar feestdag valt op 16 april en in Frankrijk op 18 februari. Haar lichaam is nog steeds intact en ligt opgebaard in het klooster in Nevers.

Processies
Het hele jaar door, maar vooral vanaf maart tot oktober, komen pelgrims uit heel Europa, maar ook uit andere delen van de wereld, naar het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan de bron. Vooral de lichtprocessies en de sacramentsprocessies op het terrein van het heiligdom zijn indrukwekkend.

Bedevaarten georganiseerd door het Huis voor de Pelgrim

Het Huis voor de Pelgrim heeft al honderd jaar ervaring in het organiseren van reizen naar Lourdes. Reizen, waarin persoonlijke ontmoeting, gezelligheid en verdieping hand in hand gaan. Lourdes bezoeken betekent vele ontmoetingen met anderen; groepsgenoten, toevallige voorbijgangers, mensen die je raken, aan het denken zetten, verwonderen ontroeren of aan het lachen maken.

Wat kun je verwachten?

Het Huis voor de Pelgrim heeft een evenwichtig reisprogramma opgesteld met veel variatie en hoogwaardige begeleiding. Pastores die de bedevaart begeleiden gaan voor in eigen Nederlandstalige Eucharistievieringen, er is een welkomst- en een afscheidsviering, een boeteviering, een viering met handoplegging, we lopen mee in de sacraments- en Mariale lichtprocessie en er is een indrukwekkende viering aan de Grot en een Internationale Eucharistie viering in de ondergrondse Basiliek. In het reisprogramma is ruimte vrij gehouden om naast de vieringen ook te ontspannen. Bezienswaardigheden in de stad Lourdes te bezoeken, excursies in de schitterende omgeving van de Pyreneeën. Jij bent degene die beslist hoe deze tijd besteed wordt.

De uit voering van deze reizen is vrijwel geheel in handen van deskundige vrijwilligers die dit belangeloos doen en een deel van de reissom zelf betalen. Op allerlei terreinen zijn zij actief: als reisleiding, pastor, arts, verpleegkundige of in de facilitaire dienst.

Wit u meer informatie over een reis van het Huis voor de Pelgrim? Kijk dan eens op www.huisvoordepelgrim.nl of bel naar 043-3215715.

U kunt ook contact opnemen met een van de contactpersonen in de parochie:

Maria Bussum                                               Vitus Naarden

Hans Hageman                                             Bernadette Keet-van den Berg

035-6932275                                                 06-51521221

j.c.m.hageman@12move.nl                        bwslkeet@gmail.com

 Achter in de kerken liggen ook folders.

Reisdata  & Prijzen

Najaar:

16-21 september

21-26 september

26  september – 1 oktober

Prijzen

 6-daagse vliegreis, 3*hotel € 1095

Toeslag 1-persoonskamer € 175

6-daagse vliegreis, 4* hotel € 1220

Toeslag 1-persoonskamer € 175

Deelnemen

Aan deze pelgrimsreis kunnen ook pelgrims deelnemen die voor hun mobiliteit volledig afhankelijk zijn van een rolstoel en/of andere hulpmiddelen en zich alleen met volledige ondersteuning kunnen verplaatsen. Luchtvaartmaatschappijen hebben geen mogelijkheden voor pelgrims die liggend vervoerd moeten worden. Elektrische of grote, niet inklapbare, rolstoelen kunnen slechts beperkt meegenomen worden. De busreis met zorg biedt een goed alternatief voor pelgrims die hiervan afhankelijk zijn.( zie verder bij reizen met zorg)

Luchthaven

De vliegreizen worden uitgevoerd vanaf de luchthaven Airport Weeze  ( net over de grens bij Venray) en Tarbes ( vlak bij Lourdes) De exacte vliegtijden ontvang je bij je reisbescheiden.

Bij de reis inbegrepen

 • Retourvlucht inclusief luchthavenbelasting, veiligheidstoeslagen en één stuk ruimbagage.
 • Transfer per bus van de luchthaven naar de accommodatie in Lourdes v.v.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en vol pension.
 • Pastorale- medische en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes
 • Nederlandstalig programma.
  • Boekings- en administratiekosten, bijdrage Heiligdom.
 • Reis en annuleringsverzekering.
 • Excursie

Zelf betalen of regelen

 • Reis van jouw woonplaats naar luchthaven v.v.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt het Huis voor de Pelgrim zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).

Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op de website van het Huis voor de Pelgrim.

9 daagse reis per dagbus

Reisdata en prijzen

Voorjaar:

26 april t/m 4 mei ( gelijktijdig net de treinreis )

Najaar: 

 14 t/m 22  september

19 t/m 27 september

24 september t/m 2 oktober  

Prijzen

9-daagse busreis (rondreis), 3* hotel € 1025

Toeslag 1-persoonskamer € 280

Deelnemen

Kun jij korte afstanden lopen in een normaal tempo (eventueel met ondersteuning van rollator)? Kun jij met geringe ondersteuning een trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis. Er is geen zorg mogelijk tijdens deze reis.

Opstapplaats: Den Bosch 08.00 uur

Route

Dag 1: Na een vroeg vertrek vanuit Nederland reizen we via België naar Lisieux ( H. Theresia) en overnachting.

Dag 2: Vanuit Lisieux reizen wij richting Niort waar wij overnachten.

Dag 3: Rond lunchtijd komen wij aan in Lourdes. Hier gebruiken wij ook de lunch. Hier sluiten wij ons aan bij de Nederlandse pelgrims die per trein of vliegtuig zijn gelkomen.

Dag 4 tot en met 7: Bedevaartprogramma in Lourdes.

Dag 8: Na een vroeg vertrek uit Lourdes reizen wij naar Nevers ( Schrijn van Bernadette) waar wij overnachten.

Dag 9: Vanuit Nevers rijden wij naar de opstapplaats in Nederland.

Bij de reis inbegrepen

 • Reis per luxe touringcar vanaf een opstapplaats in Nederland naar Lourdes v.v.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en maaltijden vanaf het diner op de eerste dag tot en met de lunch op de laatste dag.
 • Verblijf Nevers: eenvoudige maaltijd en accommodatie met douche en toilet op de gang.
 • Pastorale- en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Boekingskosten en bijdrage Heiligdom.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • .Reis en annuleringsverzekering.

8 daagse reis per nachtbus

Reisdata en prijzen

Najaar:

20 t/m 27 september

Prijzen

8-daagse bursreis (nachtbus), 3* hotel € 895

Toelsag 1-persoonskamer € 175

8-daagse busreis (nachtbus), 4* hotel € 1020

Toeslag 1-persoonskamer € 175

De 8-daagse nachtbus is een heel praktische manier om naar Lourdes te reizen. De bus vertrekt in de middag vanuit Nederland en rijdt rechtstreeks door naar Lourdes. Daar komt u de volgende ochtend uitgerust aan. Onderweg zijn er uiteraard korte pauzes. U reist op een comfortabele manier in een luxe royal class touringcar. Onderweg kunt u alvast kennis maken met de andere pelgrims van uw groep. De reisleider zal u informeren over Lourdes en over interessante plaatsen onderweg. In Lourdes kunt u samen met alle andere deelnemers aansluiten bij het gezamenlijk programma dat wij aanbieden. De terugweg verloopt op dezelfde manier als de heenweg: eind van de middag vertrek uit Lourdes en de volgende ochtend aankomst in Nederland.

Deelnemen

Kun jij korte afstanden lopen in een normaal tempo (eventueel met ondersteuning van rollator)? Kun jij met geringe ondersteuning een trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis. Er is geen zorg mogelijk tijdens deze reis.

Opstapplaats:  Eindhoven (circa 15.30 uur)

Bij de reis inbegrepen

 • Reis per luxe touringcar vanaf Maastricht naar Lourdes v.v.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en volpension
 • Pastorale- en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Boekingskosten en bijdrage Heiligdom.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • .Reis en annuleringsverzekering.

Zelf betalen of regelen

 • Reis van jouw woonplaats naar de opstapplaats bussen v.v.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt het Huis voor de Pelgrim zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).

Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op de website van het Huis voor de Pelgrim.

Het bijzondere van de reizen naar Lourdes is dat u ook kunt deelnemen als u mindervalide bent of enige mate van zorg nodig heeft. Mede dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers is het mogelijk om een onvergetelijke bedevaart naar Lourdes te beleven. Voor het vervoer naar Lourdes kunt u kiezen uit een reis per vliegtuig, trein of met een zorgbus, waarin alle noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u in Lourdes logeren in een hotel met beperkte zorg of in het zorghotel Accueil Notre-Dame.

Hotel met beperkte zorg
Voor deelnemers die tijdens hun verblijf in Lourdes een lichte vorm van zorg nodig hebben, beschikken we over hotels met zorgmogelijkheden. Denk hierbij aan hulp met wassen, aankleden (steunkousen), eten, medicijnen toedienen of hulp bij mobiliteit etc. Dit zijn reguliere hotels die over dezelfde faciliteiten beschikken als alle andere hotels. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor zorgondersteuning.

8 daagse Zorgbus reis

Voor deelnemers die echt niet met het vliegtuig meekunnen of onderweg intensieve verzorging nodig hebben, rijdt er een speciale zorgbus naar Lourdes. Dit is een luxe touringcar met een rolstoellift en alle andere noodzakelijke voorzieningen. De zorgbus vertrekt in de loop van de middag vanuit Maastricht en rijdt vervolgens rechtstreeks naar Lourdes. Daar kom je de volgende ochtend aan. Voor mindervalide deelnemers die niet met een vliegtuig kunnen reizen is dit een comfortabele manier van vervoer, voorzien van de meest noodzakelijke hulpmiddelen.

Reisdata en prijs:

Voorjaar:

27 april t/m 4 mei

Najaar:

 15 t/m 22 september

20 t/m 27 september

Prijs:

8-daagse reis per zorgbus en zorghotel Accueil Notre-Dame € 1050

Verblijf in Lourdes:

Accueil Notre-Dame
Je logeert in het zorghotel Accueil Notre-Dame. Dit is een speciale accommodatie, die beschikt over alle voorzieningen voor mindervalide pelgrims. Je wordt hier intensief begeleid door een team van onze (medische) vrijwilligers. Het Accueil Notre-Dame ligt op het terrein van het heiligdom, vlakbij de Grot en de kerken waar de vieringen worden gehouden. Je partner, familieleden of andere begeleiders kunnen, als ze dat willen, in dezelfde accommodatie logeren. We hebben de beschikking over twee- of driepersoonskamers en in beperkte mate over zespersoonskamers.

Bij de reis inbegrepen:

 • Reis per luxe touringcar vanaf Maastricht naar Lourdes v.v.
 • Verblijf in Accueil Notre Dame met volpension
 • Pastoralel en verpleegkundige zorg gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Boekingskosten en bijdrage Heiligdom.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • .Reis en annuleringsverzekering.

Zelf betalen of regelen:

 • Reis van jouw woonplaats naar de opstapplaats Maastricht v.v.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt het Huis voor de Pelgrim zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).

Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op de website van het Huis voor de Pelgrim

8 daagse treinreis met zorg

Reisdatum: 

27 april t/m 4 mei

Prijs:

Met zorg en verblijf in Accueil Notre Dame   € 1.025

Met zorg  en verblijf in hotel  € 1.200

Toeslag 1-persoonskamer € 245

Zie voor verdere informatie bij treinreis TGV.

6 daagse vliegreis met zorg

Reisdata:

16 t/m 21 september met verblijf in zorghotel of accueil

21 t/m 26 september met verblijf in zorghotel of accueil

Prijs:

Met zorg in zorghotel   € 1.220

Met zorg in Accueil Notre Dame  € 1.095

Toeslag  1-persoonskamer € 175

Voor verdere informatie zie bij vliegreizen.

Accueil Notre Dame

8 daagse reis per trein (TGV)

Reisdata en prijs:

27 april t/m 4 mei 

8-daagse treinreis per TGV, 3*hotel  € 1025
Toeslag 1-persoonskamer € 245

8-daagse treinreis per TGV 4*hotel € 1200
Toeslag 1-persoonskamer € 245

Deelnemen

Kun jij korte afstanden lopen in een normaal tempo (eventueel met ondersteuning van rollator)? Kun jij met geringe ondersteuning een trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis.

TGV

Je reist in de vroege ochtend met de bus vanaf een centrale opstapplek in Nederland naar Tourcoing in Noord-Frankrijk. Daar stap je in de trein, die je met hoge snelheid naar Lourdes brengt, waar je diezelfde avond aankomt.   

Bij de reis inbegrepen

 • Busreis Nederland – Tourcoing v..v
 • Treinreis Tourcoing – Lourdes v.v.
 • Vervoer van station Lourdes naar hotel
 • 7 overnachtingen in 3* of 4*-hotel op basis van volpension met douche en toilet
 • De prijs is op basis van een tweepersoonskamer
 • Lunchpakket in de TGV en diner bij aankomst in Lourdes
 • Excursie
 • Volledig verzorgd programma onder leiding van onze eigen reisleiders en pastores
 • Toeristenbelasting
 • Uitgebreide reisinformatie
 • Reis en annuleringsverzekering

Zelf betalen of regelen

 • Reis van jouw woonplaats naar de centrale opstapplek v.v. • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt Huis voor de Pelgrim zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).

Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op website van het Huis voor de Pelgrim.

error

Deel dit artikel via