Museum Vaals is in  2013 in Brunssum gestart met haar actie Red Jezus van de afvalhoop. Daarna is regelmatig een winkelcentrum of evenement bezocht om devotionalia in te zamelen. Dit heeft inmiddels geleid tot een enorme verzameling, die in een leegstaande kerk zijn gesorteerd, schoongemaakt en gerestaureerd. Inmiddels is deze kerk het Museum Vaals en het was voor ons in onze vakantie een bijzonder uitje! Als u naar zuid Limburg gaat, is een bezoekje zeker de moeite waard.

Het is inmiddels iedereen wel bekend dat veel huisdevotie, zoals Jezus aan het kruis, heiligenbeelden, wijwaterbakjes, rozenkransen, religieuze schilderijen, bijbeltjes en missalen etc. uit de huiskamer verdwenen zijn met bestemming zolder, schuur of kelder. Om zo veel mogelijk van dit cultureel erfgoed te bewaren voor komende generaties is deze grote inzamelactie door Museum Vaals gestart.

Het museum heeft inmiddels de expositieruimte in de kerk, en een winkeltje annex ticket office. Kom je buiten, dan is er de gelegenheid om het restaurant te bezoeken de Zwarte Madonna. Als je de tuin in loopt kom je langs wat groteren beelden en loop je langs alle 14 kruiswegstaties die in de tuin zijn geplaatst.

De geplaatste foto’s komen van de website van het museum.

error

Deel dit artikel via