Het Zuid-Franse Lourdes is een van de voornaamste katholieke bedevaartsoorden ter wereld. In 1858 is de Maagd Maria daar verschenen zijn aan de toen 14-jarige Bernadette Soubirous. Onze Lieve Vrouw van Lourdes wordt vereerd als Heil der Zieken, Troosteres der Bedroefden en Toevlucht der Zondaars.

Lourdes in 1844

In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca-beek, die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau, werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous, dochter van een molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de Moulin de Boly in Lourdes. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit. Bernadette was zeker niet dom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren; tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen

Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen veertien jaar was, een verschijning van een ‘mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos’. Dit vond plaats in de grot van Massabielle, die in een verlaten en rotsachtige omgeving lag. Die verschijning, die alleen zij had, herhaalde zich en eindelijk, bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen…ik had haar nog nooit zo mooi gezien.”

Lourdeswater

Bij de negende verschijning gaf de Moeder Gods aan Bernadette de opdracht bij de grot te graven naar water. Na diverse pogingen ontdekte de zieneres een modderpoel. Op bevel van Maria begon ze zich met modder te wassen, wat omstanders deed vermoeden dat Bernadette gek geworden was. Na enige tijd verscheen er helder water uit de grond, dat volgens de hemelse gestalte geneeskrachtig was. Nog steeds stroomt dit ‘Lourdeswater’, dat massaal door pelgrims wordt afgetapt en waarin men zich baadt. Vanwege dit heilzame water wordt Onze Lieve Vrouw van Lourdes er vereerd als Heil der Zieken.

Basilieken

In 1864 werd een standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes geplaatst op de plek waar Bernadette de hemelse gestalte zag. Ook werd er een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Later kwamen daar nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen.

Sint Bernadette

Bernadette Soubirous trad in 1866 in het klooster van de Sœurs de la Charité van Saint-Gildars in Nevers. Ze stierf op 16 april 1879, amper 35 jaar oud. Als snel na haar dood werd haar zaligverklaringsproces gestart. In verband hiermee werden in september 1909 haar stoffelijke resten opgegraven. Haar lichaam bleek nog volledig intact te zijn. In 1919 werd ze voor een tweede keer opgegraven. Opnieuw bleek haar lichaam ongeschonden; haar gezicht was echter ietwat verkleurd, vermoedelijk veroorzaakt door de wassing na de eerste opgraving. Bernadette werd in 1925 zalig verklaard en op 8 december 1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig. Haar feestdag valt op 16 april en in Frankrijk op 18 februari. Haar lichaam is nog steeds intact en ligt opgebaard in het klooster in Nevers.

Processies

Het hele jaar door, maar vooral vanaf maart tot oktober, komen pelgrims uit heel Europa, maar ook uit andere delen van de wereld, naar het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes om er te bidden en zich te laven aan de bron. Vooral de lichtprocessies en de sacramentsprocessies op het terrein van het heiligdom zijn indrukwekkend.

Bedevaarten georganiseerd door VNB

Betekenisvol ontmoeten voor iedereen

In de bedevaarten van VNB staat betekenisvol ontmoeten centraal. De ontmoeting met jezelf, de ontmoeting met een ander, de ontmoeting met die Ander. Lourdes bezoeken betekent vele ontmoetingen met anderen; groepsgenoten, toevallige voorbijgangers, mensen die je raken, aan het denken zetten, verwonderen ontroeren of aan het lachen maken.

Wat kun je verwachten?

VNB heeft een evenwichtig reisprogramma opgesteld met veel variatie en hoogwaardige begeleiding. Tijdens het programma staat ‘betekenisvol ontmoeten’ centraal. Pastores die de bedevaart begeleiden gaan voor in eigen Nederlandstalige Eucharistievieringen, er is een welkomst- en een zendingsviering, een boeteviering, een viering met handoplegging, we lopen mee in de sacraments- en Mariale lichtprocessie en er is een indrukwekkende viering aan de Grot en een Internationale Eucharistie viering in de ondergrondse Basiliek. In het reisprogramma is ruimte vrij gehouden om naast de vieringen ook te ontspannen. Bezienswaardigheden in de stad Lourdes, excursies in de schitterende omgeving van de Pyreneeën. Jij bent degene die beslist hoe deze tijd besteed wordt.

De uit voering van onze reizen is vrijwel geheel in handen van deskundige vrijwilligers die dit belangeloos doen en een deel van de reissom zelf betalen. Op allerlei terreinen zijn zij actief: als reisleiding, pastor, arts, verpleegkundige of in de facilitaire dienst.

Deze reis wordt georganiseerd en begeleid door VNB. VNB heeft ruim 135 jaar ervaring in het begeleiden van groepen op reis; een garantie voor een betrouwbare service. Ga met ons mee en ervaar zelf het verschil. Wil jij meer informatie over VNB en ons algehele reisaanbod? Kijk op www.vnb.nl of bel met 073-681811

U kunt ook contact opnemen met een van de contactpersonen in de parochie:

Maria Bussum                                              Vitus Naarden

Hans Hageman                                             Bernadette Keet-van den Berg

035-6932275                                                 06-51521221

j.c.m.hageman@12move.nl                        bwslkeet@gmail.com

Achter in de kerken liggen ook folders en inschrijfformulieren.

Reizen & Prijzen

Voorjaar:

LO2062, 30 april – 5 mei (****zorghotel)

LO2063, 5 – 10 mei (****zorghotel)

Najaar :

LO2071, 18 – 23 sept (*** zorghotel)

LO2072, 23 – 28 sept (****zorghotel)

LO2073, 28 sept – 3 okt (***zorghotel)

LO2074, 3 – 8 okt (****zorghotel)

Driesterren(zorg)hotel € 939,00       Toeslag eenpersoonskamer € 150,00

Viersterren(zorg)hotel € 1039,00       Toeslag eenpersoonskamer € 200,00

Deelnemen

Aan deze pelgrimsreis kunnen ook pelgrims deelnemen die voor hun mobiliteit volledig afhankelijk zijn van een rolstoel en/of andere hulpmiddelen en zich alleen met volledige ondersteuning kunnen verplaatsen. Luchtvaartmaatschappijen hebben geen mogelijkheden voor pelgrims die liggend vervoerd moeten worden. Elektrische of grote, niet inklapbare, rolstoelen kunnen slechts beperkt meegenomen worden. De VNB Lance biedt een goed alternatief voor pelgrims die hiervan afhankelijk zijn.(zie verder)

Luchthaven

De vliegreizen worden uitgevoerd vanaf de luchthaven Maastricht Aachen Airport en Tarbes (Lourdes). Indien het vliegtuig vol is, reis je vanaf Amsterdam Schiphol Airport op Toulouse. Je wordt hier tijdig over geïnformeerd. De exacte vliegtijden ontvang je bij je reisbescheiden.

Bij de reis inbegrepen

 • Retourvlucht inclusief lucht havenbelasting, veiligheidstoeslagen en één stuk ruimbagage. .
 • Transfer per bus van de luchthaven naar de accommodatie in Lourdes v.v.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en volpension.
 • Pastorale- medische en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Fooien, belastingen, boekings- en administratiekosten, bijdrage Heiligdom en Calamiteitenfonds.

Zelf betalen of regelen:

 • Reis van jouw woonplaats naar de luchthaven v.v.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).
 • Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op www.vnb.nl.

Reizen & Prijzen

Voorjaar:

LO2031, 3 – 11 mei

Najaar :

LO1941, 16 – 24 sept

LO2042, 21 – 29 sept

LO2043, 26 sept – 4 okt

LO2044, 1 – 9 okt

Driesterrenhotel € 939,00         Toeslag eenpersoonskamer € 240,00

Deelnemen

Kun jij korte afstanden lopen in een normaal tempo (eventueel met ondersteuning van rollator)? Kun jij met geringe ondersteuning een trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis.

Deelnemen VNB Lance

Voorjaar:

LO2011 3 – 11 mei

Najaar:

LO2012 26 sept – 4 okt

LO2013 1 – 9 okt

Driesterrenzorghotel € 949,00         Toeslag eenpersoonskamer € 240,00

 Ben jij voor je mobiliteit afhankelijk van een rolstoel of dien jij liggend vervoerd te worden? Heb jij verpleegkundige ondersteuning nodig en maak jij in je dagelijks leven gebruik van (medische) hulpmiddelen? Dan is deze reis geschikt voor je. Voor de overnachtingen onderweg is slechts een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar. Toewijzing geschied op basis van volgorde van inschrijving.

 Route

Dag 1: Na een vroeg vertrek vanuit Nederland reizen we via België naar Lisieux (H. Theresia)

Dag 2: Vanuit Lisieux reizen wij richting Niort of Poitiers waar wij overnachten.

Dag 3: Rond lunchtijd komen wij aan in Lourdes. Hier gebruiken wij ook de lunch.

Dag 4 tot en met 7: Bedevaartprogramma in Lourdes.

Dag 8: Na een vroeg vertrek uit Lourdes reizen wij naar Nevers (Schrijn van Bernadette) waar wij overnachten.

Dag 9: Vanuit Nevers rijden wij naar de opstapplaats in Nederland.

Bij de reis inbegrepen

 • Reis per luxe touringcar (Touring Class) vanaf een opstapplaats in Nederland naar Lourdes v.v.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en volpension.
 • Verblijf Nevers: eenvoudige maaltijd en accommodatie met douche en toilet op de gang.
 • Pastorale- en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • Fooien, belastingen, boekings- en administratiekosten, bijdrage Heiligdom en Calamiteitenfonds.

Zelf betalen of regelen:

 • Reis van jouw woonplaats naar de opstapplaats/luchthaven v.v.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).
 • Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op www.vnb.nl.

 

Reis en prijs:

Reisnummer LO2001 18 – 24 augustus ( 7 daagse reis)

Driesterrenhotel         €     919,00       Toeslag eenpersoonskamer €   180,00

Viersterren(zorg)hotel €   1039,00      Toeslag eenpersoonskamer €   240,00

Deelnemen

Kun jij korte afstanden lopen in een normaal tempo (eventueel met ondersteuning van rollator)? Kun jij met geringe ondersteuning een trap op- en aflopen en kun jij zelfstandig instappen in een vervoermiddel? Dan kun jij deelnemen aan deze reis.

TGV

In de vroege ochtend word je in jouw regio opgehaald om per touringcar naar Noord-Frankrijk te rijden. In de ochtend stappen wij hier in de TGV om op een comfortabele manier naar Lourdes te reizen. In de trein ontvang je een lunch- of dinerpakket. Op de terugweg reis je weer per TGV van Lourdes naar Noord-Frankrijk vanwaar je overstapt in de touringcar die je in de avond afzet bij de opstapplaats bij jou in de regio. Ook dan ontvang je een lunch- of dinerpakket.

Bij de reis inbegrepen

 • Transfer per bus van de opstapplaats in jouw regio naar Noord-Frankrijk v.v.
 • Vervoer met de TGV van Noord-Frankrijk naar Lourdes v.v.
 • Transfer per bus van het station van Lourdes naar je accommodatie in Lourdes v.v.
 • Lunch- en of dinerpakket op de heen en terugreis.
 • Verblijf op basis van een tweepersoonskamer en volpension.
 • Pastorale- medische en reisbegeleiding gedurende jouw reis en het gehele verblijf in Lourdes.
 • Nederlandstalig programma.
 • Fooien, belastingen, boekings- en administratiekosten, bijdrage Heiligdom en Calamiteitenfonds.

Zelf betalen of regelen

 • Reis van jouw woonplaats naar de opstapplaats in de regio v.v.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard.
 • Excursie naar de Pyreneeën.
 • Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen – zoals brandstoftoeslagen – daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim).
 • Uitgebreide informatie over en de boekingsvoorwaarden die van toepassing zijn op deze reis vind je op www.vnb.nl.
error

Deel dit artikel via