Op zaterdag 14 september werd de Nationale Orgeldag gehouden. Dit valt samen met het Open Monumentenweekend.

Voor de tweede keer deed het Steinmeyer-orgel in onze kerk ook mee aan deze dag. Laatste keer was in 2014. Net als in het hele land was het Steinmeyer-orgel niet alleen te bekijken maar werd ook bespeeld! Vier organisten hebben het orgel bespeeld: Hendrik Jan de Bie, organist van de Pauluskerk in Baarn, Joost Veerman, organist van de Goede Herderkerk in Huizen, Willem Vonk, organist en koordirigent van de Nicolaaskerk te Baarn en Richard Vos, cantor-organist in de Pauluskerk te Baarn. Iedere organist had een afwisselend programma samengesteld met het doel om het orgel tot zijn recht te laten komen. En te laten horen welke wijdsheid aan prachtige muziekdoor het orgel kan worden voortgebracht. Elke organist had maximaal 20 minuten en daarna was er gelegenheid om in contact te komen met de organist. Maar ook om het Steinmeyer-orgel en de kerk te bezichtigen voordat het volgende concert begon. Toegang was gratis!

Reacties van de organisten:

  • Hendrik Jan de Bie: “Een nieuwe kennismaking met het Steinmeyer-orgel. Vijf jaar geleden was de laatste keer dat ik erop speelde en ik moet zeggen dat ik met meer vreugde erop heb gespeeld dan de vorige keer. Het is net alsof de klank van het orgel fraaier is geworden of het zich beter gezet heeft in de ruimte. Het zingt prachtig rond. Kortom, het was echt een feest om hier te mogen spelen”.
  • Richard Vos: “Erg fijn om hier te spelen. Het is een inspirerend instrument, inspirerende ruimte; alles bij elkaar, TOP”
  • Willem Vonk: “Er zit op dit orgel een melange van verschillende gekleurde zogenaamde achtvoeten. Dat is het leukste van dit orgel, dat je kan spelen met klankkleurtjes. Je kan met expressie spelen. Het is een rijkdom wat jullie hier hebben. Het is ook een katholieke orgel, zou ik zeggen. Je ziet het kaarslicht, je ruikt wierook, dat is het karakter van dit instrument.”

Lillian Mulder

error

Deel dit artikel via